Niezwykłe właściwości imbiru

Niezwykłe właściwości imbiruImbir to korzenna przyprawa, dość dobrze rozpoznawalna w wielu krajach. Jednak nie każdy, kto dodaje sproszkowanego imbiru do przygotowywanych dań, zdaje sobie sprawę ze zbawiennego wpływu tej rośliny na ludzki organizm. Najpowszechniej rozpoznawalnym leczniczym działaniem imbiru jest powstrzymywanie nudności – jest składnikiem ziołowych tabletek powstrzymujących objawy choroby lokomocyjnej. Mało kto podejrzewa jednak, że substancje zawarte w imbirze pobudza pracę układu pokarmowego w taki sposób, że w naturalny sposób rozwiązuje rozmaite problemy trawienne, także to objawiające się poprzez mdłości. Naukowe badania wykazały ponadto, że jedzenie sproszkowanego imbiru lub picie naparu ze świeżego kłącza może wyciszać stany zapalne i niwelować bóle, na przykład mięśniowe. Regularne dostarczanie dawek imbiru pozwoli obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia i serca. Według naukowców imbir może usprawniać pracę mózgu, poprawiając jego ukrwienie. Prawdopodobnie ma też właściwości przeciwnowotworowe.